Μπορεί ένας πρώην τερματοφύλακας να «αποκρούσει» και να «σώσει» -αυτή τη φορά την Εθνική Τράπεζα- αν και βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά; Αν πρόκειται για έναν τερματοφύλακα της θρυλικής ομάδας του προπονητή Μάρτιν Μπούκοβι τη δεκαετία του 1960, η απάντηση είναι «ναι».

Μια παλιά δόξα του Ολυμπιακού, σε μία από τις πιο ιστορικές ενδεκάδες του, επιστρέφει στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει με 5 εκατ. δολάρια στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Και μιλάμε για χρήματα τα οποία είναι κόποι μιας ζωής, καθώς, όπως λένε άνθρωποι από την ομογένεια της Νότιας Αφρικής, το πατριωτικό συναίσθημα των ομογενών για την Ελλάδα είναι έντονο.


Ο κ. Παράσχος Αυγητίδης, ο οποίος διετέλεσε τερματοφύλακας του Ολυμπιακού την περίοδο 1963-1967, είναι σήμερα από τα σεβαστά μέλη της ισχυρής ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στη Νότια Αφρική. Οταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έφυγε για το Γιοχάνεσμπουργκ και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει μεγιστάνας της υποδηματοποιίας στην αφρικανική χώρα.

Ποιος είναι
Τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού για την περίοδο 1963-1967 τον θυμούνται μέχρι σήμερα οι πραγματικοί λάτρεις του ποδοσφαίρου, αν και από εκείνη την ομάδα όλοι θυμούνται περισσότερο τον Γιώργο Σιδέρη, τον Νίκο Γιούτσο και τον Κώστα Πολυχρονίου. Ο Αυγητίδης ήρθε με μεταγραφή από την Καλαμαριά το 1962 και υπερασπίστηκε το τέρμα του Ολυμπιακού τις επόμενες χρονιές μαζί τον Γιάννη Φρονιμίδη. Στην ομάδα του Πειραιά είχε κατέβει την ίδια εποχή μαζί με τον Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος ήταν παίκτης του Παναθηναϊκού. Μάλιστα οι πληροφορίες της εποχής ήθελαν τον κ. Αυγητίδη να έχει στενό δεσμό με τη μεγάλη βεντέτα του λαϊκού τραγουδιού Καίτη Μπελίντα.

Οπως θυμάται χαρακτηριστικά αθλητικός δημοσιογράφος της εποχής, αξέχαστο παραμένει ένα παιχνίδι της εποχής με μια παλιά δόξα του ποδοσφαίρου, τον Βύζαντα Μεγάρων, ο οποίος έχασε μεν από τον Ολυμπιακό με 4-1, ωστόσο στο επόμενο παιχνίδι είχε κερδίσει με 3-1, δείγμα της δυναμικότητας των ομάδων. Ο Αυγητίδης, λοιπόν, έπαιξε μαζί με μεγάλες δόξες όπως οι Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Γιούτσος, Βασίλης Μποτίνος, Κώστας Πολυχρονίου και Γιάννης Γκαϊτατζής.
Και βεβαίως, δεν ήταν εύκολο να παίζεις σε ομάδα του Ούγγρου Μπούκοβι, καθώς εκείνοι οι παίκτες έμειναν αξέχαστοι στους φιλάθλους στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το 1966 ο Ελληνας πορτιέρο συμμετείχε στα παιχνίδια με τη ρωσική ΤΣΣΚΑ, την οποία ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 στο δεύτερο παιχνίδι.

Βάζουν 100 εκατ. δολάρια στην Εθνική
Μπορεί η ελληνική ομογένεια στη Νότια Αφρική να είναι μικρή, ωστόσο λίγες ξένες κοινότητες έχουν τέτοια υψηλή συμβολή στο ΑΕΠ της αφρικανικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», τα κεφάλαια που μπορούν να συγκεντρώσουν για την Εθνική Τράπεζα ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.

Και δεν πρόκειται για χρήματα του αέρα, αλλά υπαρκτά, καθώς οι περισσότεροι κυριαρχούν στα σούπερ μάρκετ, στις μεταφορές και στα χρυσωρυχεία. Για παράδειγμα, ένας από τους κολοσσούς της ελληνικής ομογένειας στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές είναι ο κ. Γιάννης Παυλίδης.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, δε, έχουν στενούς δεσμούς με τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας SABΑ (South African Bank of Athens), η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα το παλιό όνομα.
Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα διαθέτει τεράστια επιρροή στη δημόσια ζωή της Νότιας Αφρικής τόσο λόγω των μεγεθών της στη δημόσια ζωή της χώρας λόγω των μεγεθών της στην οικονομία, αλλά και λόγω της εξάπλωσης της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο επί χρόνια δικηγόρος του προέδρου Μαντέλα είναι ο κ. Γιώργος Μπίζιος. Υπάρχουν ωστόσο κάποια προσκόμματα σχετικά με τη διακίνηση κεφαλαίων, αφού με βάση τον νόμο της South African Reserve Bank (η Κεντρική Τράπεζα της χώρας), όπως εξηγούν παράγοντες της Νότιας Αφρικής, επιτρέπεται η εξαγωγή από τη χώρα μέχρι 250.000 δολαρίων.

Αν όμως συναφθεί μια σύμβαση δανείου, τότε επιτρέπεται η εξαγωγή υψηλότερων ποσών. Είναι σαφές, όμως, ότι λόγω της δύναμης των Ελλήνων η Κεντρική Τράπεζα για να κρατήσει εκεί τους Ελληνες επιχειρηματίες θα κάνει τα πάντα.

Δημήτρης Παφίλας

newmoney.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top