Εντελώς ανανεωμένη φαίνεται να είναι η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ αφού κυριάρχησαν ονόματα υποψηφίων που δεν είναι ευρύτατα γνωστά και δεν έχουν εμπλακεί σε θέσεις ευθύνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ

Σε μια πρώτη ανάγνωση των ονομάτων ξεχωρίζουν αυτά αξιόλογων νέων  στελέχων όπως  των Αγνής Σμπόνια , Χρήστου Γατσέλη, Πάνου Αναστασιάδη κ.ά.
Το νέο όργανο αντικαθιστά το Εθνικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από 130 εκλεγμένα μέλη και 40 αριστήνδην, σύνολο 170 άτομα. Η ΚΕ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ένα ευέλικτο όργανο το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και τον νέο γραμματέα το κόμματος.

Για την ανάδειξη της νέας κεντρικής επιτροπής ψήφισαν 3293 σύνεδροι.
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο πρώτοι 130 σε ψήφους είναι:

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΦΕΛΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΒΟΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΜΠΕΛΤΕΓΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΠΑΘΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΜΗΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΥΣΑΛΙΔΗΣ ΧΡΟΝΗΣ
ΛΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΕΤΡΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΛΤΖΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΤΣΙΜΠΑΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΛΟΥΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
ΧΟΡΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 
ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΑΡΠΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΔΡΟΥΖΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΚΑΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΑΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΚΑΤΣΙΚΑΡΕΛΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΙΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΗ ΦΑΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΛΙΤΣΑ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΡΕΤΤΑ ΑΘΗΝΑ
ΖΙΩΓΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΑΛΑΜΠΟΥΡΑ ΠΕΝΝΥ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ 
ΓΡΑΨΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΙΜΟΣ
ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ
ΛΙΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 
ΣΠΥΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΟΡΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ
ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΜΠΟΝΙΑ ΑΓΝΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΟΥΛΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΑΤΣΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΓΑΤΣΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΙΚΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΕΛΙΝΑ
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΑΣΠΑ
ΜΑΜΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΗΜΑΔΑΜΑ ΖΕΦΗ
ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΦΑΡΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΟΛΙΤΗ ΕΛΙΖΑ
ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΓΙΑΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΦΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΓΑΖΗ ΓΙΩΤΑ
ΑΡΤΙΝΙΑΝ ΑΝΤΕΛ
ΑΛΕΒΥΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΑΝΝΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΛΑΖΑΡΗ ΝΤΙΝΑ
ΝΟΥΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΒΑΡΤΕΛΑΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΤΣΙΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΞΑΡΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΓΕΩΡΓΗ ΣΟΦΙΑ
ΔΑΛΛΑ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΙΝΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΡΑΚΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΤΣΟΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΣΑΜΙΩΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΣΕΝΕΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΤΑΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Να σημειώσουμε ότι δεν εκλέγονται όλοι οι παραπάνω και ειδικά όσοι είναι στις τελευταίες θέσεις καθώς υπάρχει ποσόστωση 30% για συμμετοχή γυναικών και 25% για τη συμμετοχή νέων.


Από τις 9 πμ την Κυριακή που άνοιξαν οι κάλπες για την ψηφοφορία οι σύνεδροι συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ για τις απαραίτητες ζυμώσεις και τις λιστομαχίες για την επιλογή των στελεχών που θα τους εκπροσωπήσουν στο ανώτατο όργανο του κόμματος.

Η ψηφοφορία πήρε νέα τροπή μετά την ψήφιση από το συνέδριο εκλογικού μέτρου 20%. Το χαμήλωμα του εκλογικού μέτρου το απαίτησε και το επέβαλλε η νεότερη γενιά βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ, απέναντι στην πρόταση της ηγετικής ομάδας για μέτρο 30%. Το αποτέλεσμα ήταν αχρηστευτούν οι λίστες που κυκλοφορούσαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ και οι 294 υποψήφιοι για την ΚΕ να αποδυθούν σε νέο αγώνα για την εξασφάλιση του σταυρού.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μετά την ψήφο του για την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το μεσημέρι της Κυριακής χαρακτήρισε το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -που ολοκληρώνεται το απόγευμα- «εθνικό πολιτικό γεγονός».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η εισήγησή του -μεταξύ άλλων για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς και το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού- έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή.

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, απομένουν «τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών» και τα οποία «θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή. Γιατί πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός πολιτισμός. Πρέπει να επιβληθεί ένα άλλο δημοκρατικό ήθος».

Όλη η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:«Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός. Έλαβε αποφάσεις δημοκρατικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τα μηνύματα που στέλνουμε από το Συνέδριο είναι πάρα πολύ καθαρά.

»Η εισήγησή μου που έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή καθορίζει την πορεία μας για το μέλλον, σε σχέση με την διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού.

»Και βέβαια όλα αυτά, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που πρέπει να γίνουν πιο προοδευτικοί, που πρέπει να μιλήσουν ξανά στην καρδιά κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

»Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να επανέρχεται ολικά, να αφυπνίζεται, να δραστηριοποιείται, να είναι πάντα ενωμένο και να ανανεώνεται.

»Βέβαια, τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή. Γιατί πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός πολιτισμός. Πρέπει να επιβληθεί ένα άλλο δημοκρατικό ήθος.

»Θα δείξουμε ότι το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, είναι πράγματι ικανό να χαράξει την αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τον δικό του νέο και ανανεωμένο ρόλο».

Καταγγελία ευρωβουλευτών για αποκλεισμό
Τον «θεσμικά απαράδεκτο» όπως τον χαρακτηρίζουν αποκλεισμό τους από την Κεντρική Επιτροπή καταγγέλλουν τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ σε γραπτή ανακοίνωση τους. Σε αυτή διατυπώνουν αιχμές κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου επειδή ενώ τόνισε την ανάγκη ενός νέου μη αρχηγικού ΠαΣοΚ απέκλεισε από τα αριστήνδην μέλη της ΚΕ τους ευρωβουλευτές, συμπεριέλαβε όμως τους βουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο αλλά όχι τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπήσυμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημένως τόνισε κατά τη διαρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σπύρος Δανέλλης

Δημήτρης Δρούτσας

Μαριλένα Κοππά

Άννυ Ποδηματά»
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top