Το σκληρό «bras de fer» της χθεσινής συνεδρίασης ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ δεν έβγαλε όπως φαίνεται μέχρι ώρας νικητή.


Η ανοιχτή ρήξη Γιούνκερ - Λαγκάρντ το βράδυ της Δευτέρας συνοδεύτηκε από έντονες δηλώσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup να επιμένει στην «επιμήκυνση» του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 2022, δηλώνοντας μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ: «Δεν αστειεύομαι».


Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, φανερά ενοχλημένη από την πλευρά της, όπως περιγράφουν οι FT απάντησε: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».


Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο των Financial Times η αναβολή της απόφασης για την απελευθέρωση της δόσης στο χθεσινό Eurogroup εκθέτει τη βαθιά διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά στην «τύχη» -ή αλλιώς τη βιωσιμότητα- του ελληνικού χρέους.


Το ΔΝΤ θεωρεί καλύτερη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε συμφωνούν γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.


Κατά τη βρετανική εφημερίδα «η μετάθεση της απόφασης για την πολυαναμενόμενη δόση των 31,3 δισ. η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, για μία ακόμη εβδομάδα» ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως «διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού χρέους η οποία εκφράζεται πλέον ανοιχτά».

protothema.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top