Άρθρο της Άννας Καραμανλή, βουλευτή Β’ Αθήνας, Ν.Δ.

Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτέλεσε ένα πρόσφατο άρθρο του Αδέσμευτου Τύπου περί των επίορκων Δημοσίων Λειτουργών. ¨Οπως φαίνεται από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους υπάλληλοι των 1.800 ευρώ το μήνα βρέθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια να διαθέτουν από δύο κύριες κατοικίες, εξοχικά με...
πισίνα, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν διευθυντές και προϊστάμενοι νευραλγικών υπηρεσιών του Δημοσίου (εφορίες, πολεοδομίες, δασαρχεία, ασφαλιστικά ταμεία) που αντί για "πόθεν έσχες" κατέθεταν... άδειους φακέλους.Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα μόνα έγγραφα που περιέχονταν σε αυτούς ήταν... φωτοτυπίες των φορολογικών δηλώσεών τους.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεκάδες υπάλληλοι διατηρούσαν παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να λάβουν τη σχετική άδεια από την υπηρεσία τους.
Το αξιόποινο είναι ότι το αντικείμενο της άλλης εργασίας τους είχε άμεση σχέση με τα καθήκοντα που ασκούσαν ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Η Ελληνική κοινωνία ζει με αυτά τα φαινόμενα εδώ και δεκαετίες χωρίς όμως ποτέ να αποδεικνύεται δικαστικά τίποτα και να επικρατεί πλήρης ατιμωρησία. Οφείλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω και την συχνή αδιαφορία των πολιτών όταν συναντούν και αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις . Άλλες φορές από συνενοχή , άλλες φορές από φόβο , καμιά φορά από κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη τα στόματα μένουν κλειστά και η απαράδεκτη αυτή πρακτική συνεχίζεται κανονικά . Βέβαια για χρόνια υπήρχε η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση των επίορκων . Το στενά κομματικό , συναδελφικό ή τοπικό συμφέρον δυναμίτιζαν την αποφασιστικότητα του κράτους .
Σήμερα όμως παρατηρούμε , ότι ήδη ελέγχονται πολιτικά πρόσωπα από τον ΣΔΟΕ ,για υποθέσεις περέργου πλουτισμού , καθώς και δεκάδες κρατικοί λειτουργοί . Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά είναι δεδομένη , μετά την δέσμευση για έλεχο του Πόθεν Έσχες για όλα τα πρόσωπα που κατείχαν υψηλές και κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις από το 1974 ως σήμερα.
Εγκυμονεί όμως ένας κίνδυνος . Να ανακοινώνονται βιαστικά διάφορες υποθέσεις που ελέγχονται , πριν αυτές ολοκληρωθούν , χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και στο τέλος να αποδεικνύεται “άνθρακας” ο θησαυρός. Επειδή αντίστοιχες κινήσεις κατά το παρελθόν δεν οδήγησαν πουθενά και είχαν ως αποτέλεσμα την γενίκευση της παρανομίας και της ατιμωρησίας , τα αρμόδια όργανα οφείλουν να επιδεικνύουν τεράστια προσοχή. Επιπλέον οι επιλεκτικές διαρροές ενδεχομένως να εντάσσονται και σε σχέδια αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες .
Οι πολίτες υποφέρουν και δυσπιστούν . Επειδή λοιπόν στην φύση και την κοινωνία δεν νοείται κενό , κάποιοι το εκμεταλλεύονται και βλέπουμε σήμερα άλλα φαινόμενα αυτοδικίας , αντιποίησης αρχής κ.α. Η απάντηση της οργανωμένης πολιτείας πρέπει να είναι , και έτσι φαίνεται ότι είναι , η καθολική εφαρμογή του ελεγκτικού ρόλου του κράτους , χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

parapolitika.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top