Στον υψηλότατο δυνατό τόνο καταδικάζει με την παραίτηση του ο Πίτερ Ντόιλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, την «ανικανότητα»... αλλά και τους «καταστροφικούς διορισμούς» των επικεφαλείς του Ταμείου, συμπεριλαμβανόμενου και αυτού της Κριστίν Λαγκάρντ!

Οι κατηγορίες του υψηλόβαθμου οικονομολόγου ο οποίος δεν
δίστασε να δηλώσει την ντροπή του που δούλεψε στο ΔΝΤ επί 20 χρόνια, είναι πολύ σημαντικές καθώς κάνουν λόγο για ανικανότητα του διεθνούς οργανισμού της Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εφόσον καθυστέρησε πολύ να προειδοποιήσει έγκαιρα.

Υπεύθυνος μάλιστα του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, που χειρίζεται τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ο Ντοίλ λέει στην επιστολή παραίτησης του ότι η καθυστέρηση του ΔΝΤ να προειδοποιήσει για το επείγον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι «αποτυχία πρώτης γραμμής».

Το ΔΝΤ έχει κατά καιρούς προειδοποιήσει για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν προϊδέασε για αυτό που σήμερα βιώνει η Ευρώπη, μια κρίση ανάλογη της Μεγάλης Ύφεσης, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον ρολό που έπαιξε το ΔΝΤ, με τις στρατιές οικονομικών αναλυτών που διαθέτει, στην κρίση.

Ένας από αυτούς αποφάσισε με την παραίτηση του να φέρει το ερώτημα αυτό στο φως. Η παραίτηση επιδόθηκε στις 18 Ιούνη αλλά μόλις τώρα περιήλθε στη κατοχή του CNN…

Ο Ντόιλ αναφέρεται επικριτικά και στην διαδικασία επιλογής των επικεφαλείς του Ταμείου, παλαιό σημείο τριβής μεταξύ Δύσης-που εθιμοτυπικά ορίζει τον Γενικό Διευθυντή- και άλλων κρατών-μελών, λέγοντας ότι οι επιλογές διευθυντών δείχνουν ότι οι αποτυχίες στην εποπτεία της κρίσης γίνονται ολοένα και χειρότερες.

«Ακόμα και η τωρινή επιλογή για την επικεφαλής του Ταμείου (σ.σ. η Κριστίν Λαγκάρντ) είναι προβληματική καθώς ούτε το φύλο της, ούτε η ακεραιότητα της ούτε ο ζήλος της μπορούν να αναπληρώσουν για το εντελώς αθέμιτο της διαδικασίας επιλογής» αναφέρει στην επιστολή του ο Ντόιλ.

Η ανικανότητα και αποτυχία του ΔΝΤ να ειδοποιήσει έγκαιρα για την κρίση αλλά και οι αθέμιτοι όπως λέει διορισμοί των γενικών Διευθυντών του, είναι μια ιστορία που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας σύμφωνα με τον Ντόιλ.

Από το ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση πλην μιας διαρροής αξιωματούχου του που είπε στο CNN πως δεν υπάρχει κάτι που να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες του Ντόιλ, και ότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει διεξαγάγει τις δικές του έρευνες στο θέμα της εποπτείας της οικονομικής κρίσης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η παραίτηση ενός κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ, υπεύθυνου για την Ευρώπη όπου μαίνεται η χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες, ο οποίος καταδικάζει αποτυχίες και ανικανότητες του διεθνούς θεσμού που εξουσιάζει σήμερα ευρωπαϊκές χώρες, αποσιωπήθηκε.

Αντιθέτως σε κάθε νέα έκθεση τους, οι απεσταλμένοι λογιστές του ΔΝΤ στην Ελλάδα-και όχι μόνο- κάθε φορά αναθεωρούν τους στόχους που οι ίδιοι έχουν θέσει σημειώνοντας νέα αποτυχία στις προβλέψεις τους.

Μήπως τελικά ο γιαλός του ΔΝΤ είναι στραβός-όπως καταγγέλλει ο Ντόιλ;

kentrinews.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top