Η επιβολή φόρου στους έλληνες εφοπλιστές θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, δήλωσε στο Bloomberg o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προειδοποιώντας ότι αν οι ναυτιλιακές εταιρείες μετακινηθούν σε χώρες όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, η ανεργία στον κλάδο μπορεί να αυξηθεί από το 8% που βρίσκεται σήμερα στο 20% με 30%. 

Στο δημοσίευμα του, το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκτός Ελλάδας αν η νέα κυβέρνηση καταργήσει τη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν και παραθέτει τις προεκλογικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για επανεξέταση της φορολογικής πολιτικής απέναντι στην ελληνική ναυτιλία.

"Η ναυτιλία είναι μια υπεράκτια βιομηχανία και κάθε πράξη εναντίον της είναι σαν να πυροβολείς τον εαυτό σου στο πόδι" ανέφερε στο Bloomberg ο ιδρυτής της Petrofin Research, Τεντ Πετρόπoυλoς.

Ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της DryShips υποστήριξε ότι είναι "εντελώς αδιάφορος" στο ενδεχόμενο κατάργησης της φορολογικής ασυλίας, λέγοντας ότι "τα γραφεία της εταιρείας σου μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν ένα μέρος του ΑΕΠ".


"Δεν μπορείς να πιέζεις κάποιον που δραστηριοποιείται στη διεθνή ναυτιλία και να του λες «θα σε φορολογήσω» σημείωσε ο Βίκτωρας Ρέστης, προειδοποιώντας ότι "η απάντηση που θα πάρεις θα είναι «εντάξει φορολόγησε με αλλά μετά θα με ψάχνεις»".

Ο πρόεδρος την Ελλήνων Εφοπλιστών, Θοδωρής Βενιάμης, δήλωσε σε συνέντευξη του στις 8 Ιουνίου στην Αθήνα, ότι τα φορολογικά προνόμια για τους ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν ως έδρα την Ελλάδα δεν είναι περισσότερα από αυτά που προσφέρουν χώρες όπως η Γερμανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Paragon Shipping, Μιχάλη Βοδούρογλου, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης βοήθησε την ελληνική ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική.

"Αν αρχίσουν οι εφοριακοί να επισκέπτονται ναυτιλιακές εταιρείες, τελικά θα σταματήσουν να είναι όσο αποτελεσματικές είναι σήμερα" ανέφερε. "Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της επιχείρησης είναι ότι είμαστε αρκετά τυχεροί να έχουμε πολύ περιορισμένη συνδιαλλαγή με το κράτος"


+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top