«Η Ενωση Κεντρώων λέει ότι δεν μπορούμε να μη δεχθούμε τη σύμβαση αυτή, γιατί δεν έχουμε αντίδοτο. Δηλαδή, η άλλη άποψη είναι η χρεωκοπία», σημειώνει  ο επικεφαλής της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη για την εφημερίδα Ελευθερία της Μεσσηνίας   . Παρατηρεί ότι «μπορούσαμε χωρίς μνημόνια και χωρίς δάνεια να τη βγάζαμε, αρκεί να κόβαμε τα προνόμια 100.000 οικογενειών που ταμπουρώνονται γύρω από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και ρουφούν το αίμα της Ελλάδος με το καλαμάκι» και τονίζε
ι: «Αντί να δούμε στην Ελλάδα 2 - 3 οικογένειες, ότι οι οικογένειες Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου μας έφεραν διαφθορά, σαπίλα, πελατειακές σχέσεις και από κει καταστραφήκαμε, στρέφουμε την οργή μας στη Μέρκελ, στους Γερμανούς, στους Ευρωπαίους». Κι επισημαίνει πως ήταν «λάθος του Γ. Παπανδρέου αντί να στρέψει το βάρος στους έχοντες και κατέχοντες, το έστρεψε στο φτωχό κόσμο που είναι ανήμπορος. Αυτοί που παίρνουν πάνω από 2.000 οικογενειακό εισόδημα, σ’ αυτούς έπρεπε να κόψουν. Επίσης, χαράτσι στα σπίτια να βάζουμε σ’ αυτούς που έχουν πάνω από 2 σπίτια, 3 - 4 σπίτια».
Ο Β. Λεβέντης που είναι Νησιώτης στην καταγωγή -έχει ζήσει στη Μεσσήνη έως 12 χρονών κι έχει συγγενείς στην πόλη-, εκτιμά ότι «ο καθένας έκανε ό,τι μπορούσε αυτό το κράτος να καταρρεύσει» και σημειώνει πως αισθάνθηκε πολύ άσχημα που η Μεσσήνη πεινάει.

- Ποια είναι η άποψη της Ενωσης Κεντρώων για τη νέα δανειακή σύμβαση;

«Η Ενωση Κεντρώων λέει ότι δεν μπορούμε να μη δεχθούμε τη σύμβαση αυτή, γιατί δεν έχουμε αντίδοτο. Δηλαδή, η άλλη άποψη είναι η χρεωκοπία. Και όσοι είπαν να καταψηφίσουν και καταψήφισαν, δηλαδή η Παπαρήγα, ο Τσίπρας, ο Κουβέλης και ορισμένοι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ουσιαστικά δεν είχαν αντιπρόταση. Απλά έλεγαν για να ικανοποιήσουν την πελατεία και τον κόσμο, να πάμε κόντρα στους Γερμανούς. Είχαν έναν αντιευρωπαϊσμό. Πρόταση δεν είχαν. Ακουσα τη Βόζενμπεργκ τη βουλευτίνα της Ν.Δ. που είπε ότι απειλεί, αλλά μπλοφάρει η Μέρκελ και έπρεπε να μην ψηφίσουμε. Αλλά αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα παιχνίδια, γιατί 2 χρόνια τώρα οι Ελληνες έχουμε κουράσει και τους Ευρωπαίους, ούτε το κράτος έχουμε μειώσει, ούτε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων έχουμε μειώσει, ούτε διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε κάνει, ούτε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς έχουμε κάνει στις Εφορίες. Είναι δηλαδή ένα παράλυτο και διεφθαρμένο κράτος όπως ήταν τα τελευταία 40 χρόνια.
Και έχουν κουραστεί και οι Ευρωπαίοι με την ασυνέπειά μας και την έλλειψη αξιοπιστίας. Αρα οι απόψεις "μην πάρουμε το δάνειο" ισοδυναμούσαν κατά εμέ με κατολίσθηση προς την πτώχευση. Η οποία πτώχευση -δεν είναι κινδυνολογία αυτό που θα πω- είναι κλείσιμο των τραπεζών και οι συντάξεις να μην πληρώνονται. Οπερ αναρχία, σημαίνει αναρχία».

- Δεν είναι δηλαδή αποτέλεσμα της πολιτικής των δύο τελευταίων χρόνων η πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο κόσμος και η χώρα;

«Οχι, είναι 40 χρόνων κλεψιές και ρουσφέτια. Κλέβανε οι πολιτικοί, διοριζόταν ο λαός και οι μεγαλοκαναλάρχες είναι αυτοί που στο Χρηματιστήριο κάνανε το μεγάλο πάρτι και κατακλέψανε τη χώρα».

- Τα φάγαμε όλοι μαζί, όπως είπε ο Πάγκαλος; Ψίχουλα δεν έφαγε ο λαός;
«Ο λαός διόριζε τα παιδιά του. Ο λαός έκανε φοροδιαφυγή, οι οδοντογιατροί δε δίνανε αποδείξεις, οι γιατροί, οι δικηγόροι δε δίνανε αποδείξεις, οι υδραυλικοί, τα φροντιστήρια δε δίνανε αποδείξεις. Δηλαδή ο καθένας έκανε ό,τι μπορούσε αυτό το κράτος να καταρρεύσει».

- Ολα αυτά τα αλλάζουμε τώρα.
«Πρέπει να τα αλλάξουμε, δεν αλλάζουμε. Το υποσχόμαστε, αλλά δεν έχουμε κάνει ούτε την αρχή ακόμη».

- Ολα καλά όμως με το νέο μνημόνιο;
«Το λάθος του νόμου που ψηφίστηκε την Κυριακή, είναι ότι αντί να στρέφει τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες, πάλι ζητούσε θυσίες από τους φτωχούς. Δηλαδή, όποιος παίρνει 600 ευρώ τον κατεβάσαμε στα 500. Η γνώμη μου είναι ότι ο 600 έπρεπε να πάει 800. Γιατί ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας πρέπει να παντρευτεί, να ανοίξει σπίτι, αυτός θέλει βοήθεια. Αντίθετα αυτοί που παίρνουν πάνω από 2.000 οικογενειακό εισόδημα, σ’ αυτούς έπρεπε να κόψουν. Επίσης, χαράτσι στα σπίτια να βάζουμε σ’ αυτούς που έχουν πάνω από 2 σπίτια, 3 - 4 σπίτια. Εμείς βάλαμε χαράτσι οριζοντίως σ’ όλους. Εκεί έχασε το παιχνίδι ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν τόλμησε να στρέψει τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες και έχασε το λαό. Εβαλε και τα 700 και τα 300 ευρώ να σηκώσουν βάρη. Αυτοί δεν μπορούν να σηκώσουν ούτε ένα γραμμάριο ευθυνών και βάρους».

- Τα λεφτά στην Ελβετία παραμένουν όπως είναι, όμως.
«Το ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια λέει "γιατροί Κολωνακίου, σκάφη", εστρέφετο κατά ορισμένων κατηγοριών, αλλά φυλακή δεν μπήκε κανείς και τα κλοπιμαία δεν επεστράφησαν. Ολα αυτά ήταν συνθήματα για να τρώει, να κερδίσει το χρόνο. Φοβάμαι ότι οι Ελβετοί δε θα μας δώσουν στοιχεία. Γιατί η Ελβετία βασίζεται στο να πηγαίνουν οι κλέφτες απ’ όλη τη γη να αποθηκεύουν εκεί τα χρήματά τους. Αν δώσουν τα στοιχεία στην Ελλάδα για το ποιοι είναι οι καταθέτες, δε θα πηγαίνει μετά κανένας κλέφτης. Ασε που ήδη τώρα οι μεγαλοκλέφτες πρέπει να τα έχουν πάρει από την Ελβετία. Δηλαδή, εδώ και ένα χρόνο που το συζητάμε - πέστε ότι εσείς είχατε στην Ελβετία 1 δισ. ευρώ. Θα το αφήνατε εκεί; Θα το παίρνατε να το πηγαίνατε στην Ονδούρα, στον Παναμά, σε μια off shore εταιρεία, θα αγοράζατε πόντους σε ναυτιλιακή εταιρεία. Θα κοιτάζατε να ξεπλύνετε τα χρήματα, διότι αν σας τα βρουν στην Ελβετία, κινδυνεύατε. Αυτά τα πράγματα αν θέλεις να πιάσεις κάποιον, τον πιάνεις αιφνίδια. Δε διαφημίζεις ότι θα τον πιάσεις, για να του δώσεις το χρόνο να διαφύγει. Εδώ στην Ελλάδα κάνουμε θεαματικές κινήσεις εντυπωσιασμού και αληθινή διάθεση να βρούμε τα κλοπιμαία δεν έχουμε».

- Τι άλλο πρέπει να γίνει;
«Πρέπει να κυνηγήσουμε την πολυθεσία. Εχουμε πολλούς που δουλεύουν σε 2 - 3 - 4 δουλειές και άλλους, ένα εκατομμύριο που δε δουλεύουν σε καμία και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Εχουμε επίσης ανθρώπους που παίρνουν 2 - 3 συντάξεις. Και άλλους που δεν παίρνουν καμία. Πολλοί είναι διπλοσυνταξιούχοι, τριπλοσυνταξιούχοι. Ο Μητσοτάκης παίρνει 3 συντάξεις. Πολλοί μηχανικοί του Δημοσίου έχουν και γραφείο και είναι γραμμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και παίρνουν σύνταξη και από το Δημόσιο και από το ΤΣΜΕΔΕ. Πολλοί γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΣΥ ανοίγουν το βράδυ και ιατρείο, ενώ χιλιάδες άλλοι γιατροί είναι άνεργοι. Ακόμα στην Ελλάδα έχουμε άλλο ένα καρκίνωμα. Πολλοί συνταξιούχοι εργάζονται. Στη Γερμανία άμα είσαι συνταξιούχος και παίρνεις πάνω από 800 ευρώ και εργαστείς, σου κόβουν τη σύνταξη. Ενώ εδώ όλοι του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας οι απόστρατοι βγαίνουν 48 χρονών σε σύνταξη και πιάνουν δουλειά σε ναυτιλιακές εταιρείες, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στην Aegean».

- Ολα αυτά πρέπει να καταργηθούν. Από μόνη της η δανειακή σύμβαση δε μας σώζει.

«Σωστά δε μας σώζει. Μπορούσαμε χωρίς μνημόνια και χωρίς δάνεια να τη βγάζαμε, να ερχόταν ισοζύγιο στην οικονομία, αρκεί να κόβαμε τα προνόμια 100.000 οικογενειών που ταμπουρώνονται γύρω από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και ρουφούν το αίμα της Ελλάδος με το καλαμάκι. Και το λάθος του Γ. Παπανδρέου αντί να στρέψει το βάρος στους έχοντες και κατέχοντες, το έστρεψε στο φτωχό κόσμο που είναι ανήμπορος. Κι έτσι έχουμε ένα λαό που έχει πάθει κόπωση, δεν μπορεί να πληρώσει, έχει γίνει και αντιευρωπαϊστής, νομίζοντας ότι φταίει η Μέρκελ, οι Γερμανοί. Αντί να δούμε στην Ελλάδα 2 - 3 οικογένειες, οι οικογένειες Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου μας έφεραν διαφθορά, σαπίλα, πελατειακές σχέσεις και από κει καταστραφήκαμε στρέφουμε την οργή μας στη Μέρκελ, στους Γερμανούς, στους Ευρωπαίους. Εδώ που τα λέμε, θα κουραστούν κάποια στιγμή και θα μας πετάξουν στα σκουπίδια».

- Η Ενωση Κεντρώων αισιοδοξεί; Γιατί ανεβαίνουν τα μικρά κόμματα.

«Τα γκάλοπ και οι δημοσκοπήσεις είναι όλες απατεωνίστικες, στημένες. Τα γκάλοπ αυτά τα κάνει ο Αλαφούζος, ο Κυριακού, ο Ψυχάρης κ.λπ., με σκοπό να εκβιάσουν. Ζητούν δάνεια, όπως η "Ελευθεροτυπία" ζητούσε δάνεια, δεν της τα δώσανε. Και απειλεί και κάνει το ίδιο και ο Ψυχάρης. Είπε "90 χρόνια είχαμε καλές σχέσεις με την Εθνική Τράπεζα". Τα γύρναγε τα δάνεια; Δεν τα γύναργε. Ηθελε λοιπόν να συνεχιστεί το φαγοπότι. Δεν το έκανε και ο Γιωργάκης άρχισε να τον απειλεί. Τα γκάλοπ είναι κινήσεις εκβιασμού της εκάστοτε κυβέρνησης. Παρουσιάζουν κόμματα, όπως τον Κουβέλη, Χρυσή Αυγή ότι μπαίνουν στη Βουλή. Εγώ το θεωρώ αδιανόητο. Γιατί πιστεύω ότι ούτε αυτοί που αναπολούν τη δικτατορία, τη χούντα, έχουν θέση μέσα στην πολιτική ζωή, ούτε και ο Κουβέλης. Είναι ένας δικηγόρος, ένας καλός άνθρωπος, αλλά δεν έχει τις οικονομικές γνώσεις, ούτε το ειδικό βάρος να αναλάβει αρχηγός κόμματος».

- Είναι το παλιό ΚΚΕ Εσωτερικού, όμως, ο κ. Κουβέλης.

«Ναι αλλά ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Εχει και αρνητικά. Επίσης, ο Θανάσης Λεβέντης, ένας δικός του βουλευτής έχει βάλει το παιδί του στη Βουλή, το έχει διορίσει. Δηλαδή, έχουν κάνει και τις αμαρτίες τους, είναι μέσα στο φαγοπότι των τελευταίων 40 ετών. Για να του δίνουν 18%... Κάποτε δίνανε 18% -να θυμόσαστε- στον Αβραμόπουλο και τον πήγανε μετά στο 1,5%. Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν είναι τα γκάλοπ. Ούτε η Χρυσή Αυγή πιστεύω να πάρει πάνω από 1%, διότι δεν πιστεύω να υπάρχουν τρελοί να ψηφίσουν αυτούς που υψώνουν το χέρι και χαιρετούν το Χίτλερ. Δε νομίζω να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και δω στο Νομό Μεσσηνίας. Μπορεί να υπάρχουν συντηρητικοί, άνθρωποι που πίστευαν παλιά το βασιλιά, αλλά σήμερα να ψηφίσει ένας Χρυσή Αυγή, αυτούς που είναι με τατουάζ σ’ όλο το σώμα και υψώνουν τα χέρια όπως η Γκεστάπο, αυτά τα θεωρώ ηλίθια, τα θεωρώ ανόητα. Πιστεύω ότι ο χώρος του Κέντρου είναι ένας χώρος σύνεσης, σωφροσύνης. Βλέπετε τα κανάλια μας μισούν και μας εχθρεύονται, τα μέσα ενημέρωσης γενικώς γιατί θέλουν λεφτά. Εγώ πιστεύω ότι στην ιδέα άμα δώσεις λεφτά, να διαφημιστεί η ιδέα, την κακομεταχειρίζεσαι. Και να ’χα λεφτά σα Λεβέντης δε θα πλήρωνα τους εκδότες και τους δημοσιογράφους, γιατί τους θέλω να μην είναι αργυρώνητοι. Τους θέλω να έρχονται για τις απόψεις της Ενωσης Κεντρώων και όχι γιατί πήραν λεφτά. Εχω άλλη άποψη περί μέσων ενημέρωσης. Και ζητώ να εξυγιανθούν. Γιατί έτσι ο πιο πλούσιος θα μπαίνει στην πολιτική. Ετσι πρέπει να είναι ο Ωνάσης πρωθυπουργός. Και σεις ως μαχόμενοι δημοσιογράφοι να αντισταθείτε στο χρήμα και τη βία των οικονομικών μέσων και των εφοδίων την επικράτηση. Είναι μια βίαιη επικράτηση του χρήματος αυτή, η οποία μας έφερε στην πτώχευση και την ισοπέδωση των ηθών».

- Η Ενωση Κεντρώων κάνει δυνατό ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία;
«Εμείς δε θα βάλουμε ούτε μαιευτήρες, ούτε βιομηχάνους. Γιατί ένα συμπολίτη μας Καλαματιανό, Κωνσταντόπουλο που είχε εργοστάσιο στο Νομό Πιερίας, τον έβαλε υπουργό ο Καραμανλής. Εγινε υφυπουργός Υγείας, τα αλισβερίσια στα Νοσοκομεία, η κονόμα στα φάρμακα συνεχίστηκε, δεν πέτυχε τίποτα. Είναι γιος εργοστασιάρχη. Η Ενωση Κεντρώων δεν κάνει αυτό που κάνει η Ν.Δ., να βάζει γιους βιομηχάνων, ούτε μαιευτήρες επειδή έχουν πελατεία, ούτε εφοπλιστές. Βάζουμε νέους επιστήμονες, σοβαρούς ανθρώπους, μαχόμενους της ζωής, τίμιους πάνω απ’ όλα. Από τιμιότητα πάσχει η πολιτική και όχι από τζάκια. Μην βλέπετε, α, έβαλε το μεγάλο όνομα. Με τα μεγάλα ονόματα 40 χρόνια κερδίσαμε τίποτα;
Εγώ δε ζητάω πρωθυπουργίες. Ζητάω 15 βουλευτές, αυτούς που είχε ο Καρατζαφέρης. Αλλά εγώ αυτούς τους 15 θα τους κάνω 100, ενώ ο Καρατζαφέρης μπορεί να μην μπει ούτε στη Βουλή μ’ αυτές τις κωλοτούμπες που κάνει. Αν στη θέση του Καρατζαφέρη ήταν ο Βασίλης Λεβέντης με 15 βουλευτές, τώρα η Ενωση Κεντρώων θα ήταν ακόμα και για κυβέρνηση. Γιατί θα έβλεπε ο λαός συνέπεια, ήθος, αποφασιστικότητα και είμαι σίγουρος ότι αυτά θα τα ενέκρινε. Ενώ ο Καρατζαφέρης με τις ανακολουθίες του, κινδυνεύει να μην μπει και στη Βουλή».

- Τη Μεσσήνη, την ιδιαίτερη πατρίδα σας πώς την είδατε;

«Η Μεσσήνη πεινάει. Αισθάνομαι πολύ άσχημα να τους βλέπω να μην ανάβουν λάμπες, για να κάνουν οικονομία στο ρεύμα. Τους βλέπω να κάθονται στα παγκάκια και να μην πηγαίνουν να πιούνε καφέ. Πονάει η ψυχή μου. Πίστευα ότι είχαμε ξεπεράσει το Ρουβίκωνα της δυστυχίας και της πείνας και μας γυρίζουν πίσω οι απατεώνες».


eleftheriaonline.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top